Kennelinfo Jämthundar Finsk spets Planerade kullar Tidigare kullar Bildgalleri Länkar Startsida
 

 
 

 


J Gilllemyrens Arro S23310/93 U

 

e.  SUCH SJCH Torsbackens Sami
u. Våndarvets Ronja

Ägare: Pär Persson, Ramsjö

Uppfödare: Gunder Hälgh,
Järvsö

Bilder

Jyckedata

__________________________________________________________________________

Arro blev min första jämthund och som jag köpte av min dåvarande chef på vapenaffären i Järvsö, Gunder Hälgh. Han var väl kanske ingen stjärna till älghund men en hyfsad effektiv och mycket klok jakthund. Det som låg honom lite i fatet, så att säga, var att han var lite "ljum" i söket då det inte var någon vittring. Man kan säga att han jobbade inte ihjäl sig om det inte luktade något. Lathet eller
klokhet? Vem vet?

En stor förtjänst som han besatt var, som jag tycker, att blev det sken så var han alltid tillbaka inom en halvtimme till en timme, aldrig längre, för att fortsätta jaga ilag med mig. Kan med lätthet räkna på ena handens fingrar de gånger jag inte hade med honom hem på kvällen under alla år. Fick han bara stå och skälla i ett par timmar så var det hellre inga större problem att locka in honom från ståndet. Det vill jag kalla klokhet för jag tränade aldrig lydnad med honom utan det var något som han lärde sig själv.

Som familjehund var han otroligt social och tillgiven, gillade alla, stora som små (man kanske kunde få sig en matbit). Som till exempel när brorsonen Erik var liten och "drämde" en plastskottkärra i huvudet på Arro som "bluskade" med ögonen, backade en halvmeter, satte sig, viftade på svansen och såg lika glad ut för det. Som om ingenting hade hänt... det kallar jag stabil hund med bra psyke.

Startade honom på fyra jaktprov, ett första pris, ett andra pris och två nollpris sen tyckte jag han blev för gammal för att starta något mer utan det fick räcka med det, han var i alla fall meriterad.

Tyvärr så drabbades han av ändtarmsbrock hösten 2001 och jag blev tvungen att låta honom vandra vidare till de "sälla jaktmarkerna" i december samma höst....

// Pär